Vidéki emberkísérlet

Jaj Anyám, add el a házat!

Jaj Anyám, add el a házat!

Telepíts vadkomlót a kertedbe, meglásd, jó lesz neked! Ja, nem

2021. május 18. - VirágE

Vidéken az a jó, hogy szép zöld minden, főképp májusban az esőzések után robban be durván a természet. Például a vadkomló, aminek életem tetemes részében nem tudtam a nevét; amikor ideköltöztem, annyit láttam belőle, hogy ó, de szépen kúszik! Aztán csak kúszott, kúszott, mindenre: rózsára, szőlőre, virágokra, fügebokorra, kerítésre, át a szomszédba, kutyára, macskára, játszó kisgyerekekre. Az évek során annyira megutáltam, hogy ha legközelebb házat vennék, és meglátnám a kertben, mondanám az eladónak, hogy na, én mentem, aztán csikorgó kerekekkel hajtanék el, vissza se néznék. Na jó, ennyire nem durva azért a helyzet, de egy ötszázezret lealkudnék az árból.

img_20210518_192319.jpg

Ma délután, amikor a tomboló szél egy kicsit elállt, kimentem vadkomlót irtani a kertbe, merthogy immár ez állandó program lett, és lesz is, gyanítom, míg fel nem adom a  bio-öko elveimet, és meg nem küldöm egy kis totális gyomirtóval az összeset: kicsit, nagyot, pereputtyostul az egész kúszó mindenséget.

Szúrós, szóval kesztyű, hosszú ujjú ruha, meg egy metszőolló sem árt, mármint a bio-öko irtáshoz. Mondjuk sokat nem ér a metszőolló, gyökerestül kéne kitépni a rohadékot, csakhogy több négyzetmétert átszőnek a gyökerei, idővel úgyis beszakad, vagyis a kezedben marad az inda, a gyökér meg körberöhög a földben. Szóval nem tartozik a kedvenc kerti munkáim közé az irtása, főleg, hogy helyette rengeteg más dolog is lenne esetleg.

De most különösen mérges voltam, mert eszembe jutott egy cikk, aminek a címét láttama napokban; valami olyasmi volt, hogy miért érdemes vadkomlót telepítened a kertedbe. És ez annyira felcseszett, hogy nem kattintottam rá. Miközben a szúrós, ragadós, büdös kúszónövényt henteltem, azért elgondolkodtam, vajon milyen előnyei lehetnek ennek a meglehetősen agresszív növénykének. Összeszedtem párat, ami hirtelen eszembe jutott.

img_20210518_192322.jpg

1. Kezdő kertészeknek való

Hát ezzel tuti, hogy nincs olyan gond, hogy elfelejted locsolni, rossz helyre ülteted, megfújja a tövét a jeges áprilisi 10 Celsius fokos szelecske, nem nézel rá elég csúnyán vagy cigizel gondozás közben, és elhervad, majd távozik az örök növény-mennyországba! Instant sikerélmény: elveted, kikel, nő, mint a kurvaélet. Ha nem veted el, akkor is.

2. Tényleg nem lát be a szomszéd

Sokkal hamarabb nőni kezd, mint bármi más a kertben, szóval mire a szomszédok kedvet kapnak grillezni, napozni a kertben, addigra bőven benövi a kerítést. Igen, csakhogy annyira, hogy a végén azért látod a szomszédot, mert átszól, hogy kezdj már valamit a rohadék komlóddal: egy idő után ugyanis kevés neki a kerítés, lecsüng, és odaát is keres kapaszkodót magának.

3. Nem szeretik a kártevők

Legalábbis én még nem láttam rajta egyet se. Se levéltetű, se poloska, vagy egyetlen icike-picike levélsodródás, gomba, mozaikvírus, napperzselés, semmi nem látszik: ezek a méregzöld levelek egész éveben makulátlanok.

4. Sör illata van

A sörben komló van, a vadkomló meg valami rokonféle, szóval amikor izomból próbálod kitépni a gyökereit a földből, van egy enyhe sörre emlékeztető illata. Sajnos nem a jóféle söré, hanem a legolcsóbb hányásszagúé.

+1: Állítólag ehető. Hát, nem tudom. Lehet, hogy finom, meg vitamin így meg úgy, de tuti, hogy arról rémálmodnék, hogy bennem kezd hajtani, mint a fene, és a végén én is vadkomlóvá változom.

Szóval, a cikket, ami felrántotta az agyam, azóta se olvastam el; meglehet, van valami óriási haszna ennek a növénynek, egyszer megnézem majd. Addig viszont csak így látom szépnek: kitépve és kupacba hajigálva.

img_20210518_192946_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iroafaluban.blog.hu/api/trackback/id/tr2116565256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.05.19. 14:24:25

Fontos dolgot kifelejtettél. A kutyák imádják. Én felzabáltatom velük amit letépek. Nálam pont az a baj, nem nő annyi amennyit ne ennének meg a dögök.

Weißkopf 2021.05.19. 15:40:35

A növénynévszótár szerint vadkomló = sörkomló = felfutó komló (Humulus lupulus), amely a sörgyártás fontos alapanyagát szolgáltatja.

clemens 2021.05.19. 16:16:57

Ősszel szoktam eszegetni a beérett tobozokat, csak úgy nyersen.
Van aki teát készít belőle.
Hajdanában nagyanyám néha sört főzött belőle, akkor még nem ittam sört, nem tudom milyen lehetett.
Kicsit túlspiláztad ezt a témát...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.19. 16:28:14

:-)) Vicces poszt volt, köszi, bloggertárs. Mellesleg majd dobok erre a posztra egy linket, mert van egy nagyon hasonló tartalmú írásom a fiókban, és oda pont jó lesz, afféle háttérnek, kiegészítésnek.

Nézd a jó oldalát, a 6.-at, amit nem írtál le: fitten tart, állandó izommunkára kényszerít, hajolgatásra, súlyfelesleg leolvasztására, friss levegőn végzett kerti munkával, garantált rendszerességgel...a többi kerti munka mellé. Mi kell még?

hnova 2021.05.19. 20:48:20

Hasonló a vinca major. Látod hogy hát végül is szép zöld, szép a virága még télen is (itt már világítani kellene a vörös lámpának) aztán szép lassan mindent elfoglal és kiszorít a kertben. Bírja a gyomirtót, azt is ha letakarod, de alatta minden kipusztul. A felső 5-10centi földet kompletten le kell termelni hogy ne nőjjön vissza az utolsó kis növény törmelékről. És a végén jön a jelenet ami megfizethetetlen: a nagy eső után újra 1millió tő bújik ki a földből, és polipkarok nyúlnak be a lakatlan szomszédból, ahova amúgy innen terjedt át sunyiban.

Kicknick 2021.05.20. 08:07:58

Apja valagát, a szomszédomban meghalt a tulaj, az alkesz fia meg ideköltözött és szarik a kertre. Aazóta jön át hozzám is ez az undormány és rámászik mindenre ha nem irtom de a túloldalt így is durva...

gigabursch 2021.05.20. 08:14:34

A komló küzdelmes jószág.
Esetleg rágasd halálra egy kecskével.

@hnova:
A kis télizöld, vagy más néven meténg nem bírja a rendszeres fűnyírást.

Lobo Marunga 2021.05.20. 09:00:52

Pár éve jelent meg nálam. Tavaly a szomszéd birka ahol elérte, lelegelte. Szemmel láthatóan nagyon szerette. De kiirtani ő se tudta.
Telepíteni? Mindenki azt telepít, amit akar, de bármit is telepítesz, gondolj a szomszédra! Átmászás, átlógás, átpotyogás, kitakarás, átszaglás... Ez is legyen szempont!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.05.20. 09:43:49

Nálunk úgy tíz év alatt sikerült kiírtani. Minden létező vegyszert és trükköt kipróbáltunk, de szívós ez a rohadék. És ha egy fél centinyi gyökér megmarad, újra kihajt. De kiderült, hogy a sót nem szereti. Lekaszaboltuk a hajtásokat, aztán ameddig csak lehetett leástunk (kurva mélyre lemennek a gyökerei) és rászórtunk pár kiló sót a gyökereire. Második éve, hogy nem hajt ki (kopp-kopp)

Kicknick 2021.05.20. 10:55:10

@Firestarter.18: mondjuk a só az történelmileg is bizonyított, de köszi az ötletet, lehet beszórom a kerítés tövét vele ha akciós lesz a teszkóban :D

VirágE 2021.05.20. 12:39:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hát erre még nem gondoltam, az én kutyám egészen mást szokott eszegetni a kertben :D (macskasz---rt)

erol 2021.05.20. 13:19:05

Vicces amikor valaki elhagyja a koszos, "bűnös" várost, hogy vidékre költözzön a béke és nyugalom szigetére, idegbajt kap növényektől és állatoktól. Múltkor olvastam hasonló posztot a vakondokról.

BOAR 2021.05.20. 13:19:26

Annak száradna le a keze aki az én kertembe betelepítette(nyilván leszáradt már rég, én negyvenöt éve lakok itt).
Ennél gyalázatosabb növény nem létezik. Amikor a gyümölcsfák alatt nyírom a füvet, hosszú ujjú felsőt kell viselnem mert ha csak egy kicsit is megkapirgálja a bőrömet a kerítésre felfutott komló, másnapra az egész karom vörösen ég, beduzzad, nem merek emberek közé menni mert még leprásnak néznek. A kerítés melletti gyümölcsfák miatt a totális gyomirtó sem játszik pedig az amúgy működik, pár hónap nyugta lesz az embernek utána.
Felkúszik ez a dög a kerítésre. A barackfa ága egy méter magasan van a drót felett de felmászik rá a rohadék ha nem figyelek. Két-három hajtás egymást támogatva spirálban elindul felfelé amíg valami zsákmányra nem talál. De ahol nincs mire kapaszkodni, ott nem mennek felfelé. Tudnak ezek a növények valamit csak nem mondják el...

BOAR 2021.05.20. 13:21:01

@erol: A vakondot egy emberként utálja a kertészkedő falusi társadalom. Ehhez nem kell kiköltözött városinak lenni.
Csak a falusi ember gyakorlatias. Nem írkál róla-kupánvágja a kapával oszt jónapot...

Viktat 2021.05.20. 14:04:12

... mi meg vágjuk a füvet reggeltől, estig... aztán kezdjük előről, mert megint esett
süti beállítások módosítása